Ziua Energiei 2010

Editia a 3-a a Zilei Energiei, Brasov, 7 septembrie 2010

A fost fondata reteaua comunelor energo-autarhe

Ziua-energiei1-2010Cu ocazia editiei a 3-a a Zilei Energiei de la Brasov, organizata de SC Transfer de Tehnologie si Management srl (TTM) si Camera de Comert si Industrie Brasov, TTM si orasul Avrig au pus bazele primei retele de comunitati energo-autarhe.

Scopul acesteia este acela ca membrii ei:

  • Sa realizeze un schimb real de idei si informatii în legatura cu proiecte comunale si regionale, aflate în curs initiere sau de derulare;
  • Sa definesca si sa implementeze viitoare proiecte comune;
  • Sa utilizeze în comun si interdisciplinar know-how-ul existent si
  • Sa reuneasca întreprinderi si comunitati, dar si universitati, atât pe plan regional cât si national.

Sediul acestei noi retele urmeaza a fi orasul Avrig, mai exact la sediul Centrului Pentru Energii Regenerabile. Directorul firmei TTM, domnul Jürgen Ludwig si primarul orasului Avrig, domnul Arnold Klingeis evidentiaza faptul ca productia locala de energie si implicit si telul pe termen lung de autoalimentare din surse regenerabile,

  • Vor crea noi locuri de munca,
  • Vor duce la costuri energetice stabile si scazute,
  • Vor creste interesul investitorilor, dar si a turistilor, referitor la localitatea respectiva,
  • Si vor face respectiva localitate mai atractiva atât ca spatiu de trai cât si ca loc de munca.

Referatele primarilor din Gensingen, Germania, Avrig, judetul Sibiu si din Intorsura-Buzaului, judetul Covasna demonstreaza ca aceste începuturi de energo-autarhie deja etabilizate în Germania si în Austria, prind tot mai mult teren si în România.

Calitatea în constructia de parcuri eoliene în România

Ziua-energiei2-2010O a doua tema de importanta majora abordata la editia a 3-a a Zilei Energiei de la Brasov este aceea a calitatii planificarii si constructiei de parcuri eoliene. Prin exemple concrete au fost elucidate cerintele de calitate la masuratori de vânt si cele din timpul constructiei de instalatii eoliene. Domnul Dr. Littmann, expert acreditat în Germania pe evaluari si studdi de vant, a evidentiat faptul ca deja alegerea locatiei catargului si a aparatelor de masurare are o influenta determinanta asupra rezultatelor unei expertize si prin urmare si asupra finantarii proiectului. Prin urmare, posibilul insucces al unui proiect este influentat deja de la bun început.

Doamna Mihaela Sârbu de la reprezentanta din România a TUEV Nord, o organizatie din Germania pentru verificarea asigurarii calitatii si a sigurantei, a accentuat importanta faptului ca la constructia unei instalatii eoliene dincolo de respectarea normativele române referitoare la constructii înalte si constructii subterane, trebuiesc luate masuri mult mai drastice pentru asigurarea calitatii. Doamna Sârbu a dat exemple concrete, drastice, aratând cât de importat este acest aspect, mai ales la proiectarea si constructia fundatiilor.

Prin aceasta a 3-a editie a Zilei Energiei, aceasta manifestare de un interes deosebit s-a etabilizat. Prezenta a mai mult de 150 de participanti a facut ca spatiul pus la dispozitie de Hotelul Ramada Brasov sa fie aproape insuficient.

Ziua-energiei3-2010Jürgen Ludwig, director al firmei organizatoare, TTM, s-a aratat foarte multumit: „Prin aceasta a 3-a editie a Zilei Energiei am stabilit noi accente în dezvoltarea productiei si distributiei de energie din surse regenerabile în România. Nou înfiintata retea de comunitati energo-autarhe va fi o baza necesara în acceptarea de proiecte de productie locala de energie. Instalatii pe biogaz, cum este cea a firmei Carmolimp din Ucea, centrale pe biomasa cum este cea a firmei ROMwood din Întorsura Buzaului, proiecte cum sunt cele planificate la Avrig, reprezinta adevarate „faruri” ce vor determina reactii pozitive din partea cetatenilor si a administratiilor fata de asemenea idei novatoare.

Centrale pe biogaz, instalatii pe biomasa, parcuri eoliene si parcuri solare vor fi construite de catre investitori doar atunci când aceste proiecte si acesti investitori sunt acceptati de catre comunitati. În final vor profita cu totii: localitatile de industrie, cetatenii de costuri mai mici cu energia, mediul înconjurator de tehnologii si produse nepoluante.”

Despre TTM

TTM este o firma româna de consultanta cu sediul în Brasov. De aproape trei ani de zile TTM dezvolta în România proiecte exclusiv din domeniul productiei de energie din surse regenerative (energie eoliana, solara, biomasa, biogaz). În acest sens, TTM ofera firmelor si întreprinzatorilor consultanta în designul proiectului, alegerea locatiei, depistarea de resurse, alegerea tehnologiilor, utilizarea energiei produse, planificarilor organizatorice si tehnice, procedurile de aprobare si avizare locale si nationale, finantare si co-finantare din fonduri nationale si fonduri UE.

Jürgen Ludwig, fondatorul TTM, este cetatean german si dispune de o bogata experienta în domeniu. Preocuparea sa majora este asigurarea unei calitati deosebite a tuturor lucrarilor asigurate de TTM: adica a calitatii germane.